Holisztikus masszázs

holisztikusmasszazs21

 

Tánya Szmirnova
pszichofizika kandidátusa,
holisztikus masszőr

Kormány Tibor

Rendelés: előzetes bejelentkezés szerint

 

 

Bejelentkezés:

ÉDEN Oktató Központ
Telefon: 06-70-948-40-32
e-mail: info.edenkozpont@gmail.com

A holisztikus kifejezés a görög holos szóból ered, jelentése teljes, egész. A holisztikus szemlélet az embert Egésznek tekinti, feltételezi a test, a lélek és a szellem egységét.

 

Pszichológiai szempontból minden érzelmi probléma, minden betegség és konfliktus, minden negatív, agresszív gondolat vagy érzés lenyomatot hagy a testben, és ha ezek közül egyszerre többféle is jelen van, akkor a testben úgynevezett energetikai blokkok jönnek létre. Ezek a blokkok mintegy “páncélként” jelennek meg, amelyek azt eredményezik, hogy az ember teljes mértékben elveszíti saját magát. Azaz nincs egész ember, hanem csupán részei vannak; életének különféle területein különféle diszharmóniák jelenhetnek meg, legyen az rossz közérzet, nem kielégítő családi és egyéb kapcsolatok, nem megfelelő munkahely s végső esetben krónikussá vált testi panaszok.

 

A holisztikus masszázs feladata, hogy visszaállítsa az ember egységes állapotát, megszüntesse a részek különállóságát. A lágy, pulzáló mozgás feloldja a “páncélt”, melyet a blokkok képeztek, így az test, lélek és szellem újra teljessé válhat.

 

Fontos tudnivaló a holisztikus masszázsról, hogy ez nem elsősorban a klasszikus értelemben vett masszázs, sokkal inkább nevezhető test orientált pszichoterápiának. A holisztikus masszázs ugyanis három területen dolgozik: a személyiség fejlesztésével (szellem), a blokkolt érzelmekkel (lélek) és a testtel.

 

Nagyon gyakran masszírozás közben olyan emlékképek, érzések törnek felszínre, amelyek valamikor régen rekedtek meg a tudattalanban. A tudatba emelés által a kliens képessé válik az érzések megértére, és a megértés által a megoldásra is. Ehhez a masszőr és a kliens együttműködése elengedhetetlen. A masszőr feladata nemcsak abból áll, hogy visszaadja a kliense számára az egész-ség érzését, hanem hogy megtanítsa arra, hogy hogyan tud olvasni a testi jelekből. A masszőr nemcsak masszíroz, hanem kérdéseket tesz fel arra irányulóan, hogy milyen érzések bukkannak fel az egyes testrészek blokkjainak megtalálásakor. Itt fontos megjegyezni, hogy minden testrész, terület meghatároz egy életfunkciót, témát, mely utal a testi zavar valódi okára.

A holisztikus masszázs alkalmazható:

 

virag4 Krónikus feszültség vagy stressz állapot, krónikus fáradtság esetén
virag4 Emésztési panaszok esetén
virag4 Ízületi és gerincfájdalmak esetén
virag4 Immunrendszer erősítésére, nyirokrendszer keringésének helyreállítására
virag4 Várandós kismamáknál; A várandósság első felében: általában a kismamákban sok félelem van (hogy elveszítheti jó alakját, félelem a szüléstől, kételyek, hogy megfelelő anyuka lesz-e stb.). A holisztikus masszázs segít feloldani a félelmet, felébreszti az örömöt, így a várandósság folyamatos örömmé válik.
A várandósság második felében csak kezet, lábat, hátat masszírozunk oldalfekvésben – a hason fekvés nem javasolt – így a derék területén keletkezett feszültség is feloldható.
virag4 Szülés után: a masszázs csökkenti a szüléssel kapcsolatos stressz hatását, átdolgoz minden negatív hatást, amelyet anyuka és gyermek megélt a szülés során, vagy a várandósság alatt. Az anyán keresztül a gyermek is harmonizálható, hiszen az anya és gyermek ekkor még teljes szimbiózisban élnek, így az anya jólléte hatással van a gyermekre.
virag4 Szülés utáni neurózis esetén
virag4 Túlsúly esetén is segít: a túlsúly a félelem és a görcsök miatt alakul ki. A biztonság és nyugalom hatására a félelem megszűnik.
virag4 A holisztikus masszázs elősegíti a családi nyugalmat, párkapcsolati nehézségek esetén is nagyon jó hatással van a nőre és a férfira egyaránt.