Avatara előadása

ELMARAD!!!

ISTVÁN VAGY KOPPÁNY?

Táltoshit és kereszténység összecsapása

 

Augusztus 20-a Szent István ünnepe, a magyar államalapítás emléknapja – de mit jelent ez valójában? Sokáig egyértelmű volt, hogy I. István személyében legnagyobb királyunkat, egyben a kereszténység hősét tiszteljük, ám az utóbbi időkben egyre többen támadják őt Koppány és más ősmagyar vezérek kivégzéséért, ősvallásunk elpusztításáért.

 

Napjainkban tehát ugyanúgy csapnak össze István és Koppány hívei, mint annak idején – igaz, ma már kard helyett szócsatában. De vajon kinek van igaza? És kinek volt igaza akkor, 1000 évvel ezelőtt, amikor hazánk sorsdöntő választás elé került? Az ifjú királynak vagy érett korú, tapasztalt rokonának? A feudalizmusnak vagy az ősmagyar jognak? A keresztény papoknak vagy a táltosoknak? Egyáltalán, lehet-e ebben a kérdésben igazságot tenni?

 

Nem könnyű, ám előadásunkban mégis megpróbálunk tárgyilagosan választ keresni a következő kérdésekre:

 

  • Mit képviselt István? És mit Koppány? Kik voltak ők valójában, mit tudhatunk életükről, családjukról, személyiségükről?

 

  • Igaz, hogy Koppány nem volt pogány, hanem „szkítakeresztény”? Lehet, hogy az állítólagos „pogány magyar vallás” sosem létezett, ehelyett őseink Jézus hitének eredeti, tiszta változatát vallották, mely nagyban eltért a római egyház dogmáitól? Azaz: lehet, hogy István és Koppány személyében nem is a kereszténység és a pogányság, hanem a Vatikán és a gnózis (= az igazi, eredeti Krisztus hit) csapott össze?

 

  • Mi lett volna, ha Koppány győz? Milyen Magyarország született volna akkor a Kárpát-medencében? Volt erre reális esély a keresztény Európa közepén?

 

  • Mit mondhatunk Istvánról? Tisztelhetjük őt továbbra is hazánk szent királyaként, avagy – mint sokan teszik – negatív figurának tartsuk?

 

  • Mit üzen a mai Magyarország számára augusztus 20? Mit jelenthet nekünk István és Koppány alakja, mint örök szimbólum? Hová tart ma Magyarország Európa szívében és mi lehet a küldetése a 21. században?

 

István vagy Koppány???? Melyikük volt igaz magyar, melyik lehet példakép? Esetleg mindkettejük?

Szeretettel várunk mindenkit, hogy e kérdésekre – politikamentesen és elfogulatlanul – együtt keressük a választ.

Szeretettel várok Mindenkit!
Avatara (spirituális író, mítoszkutató)
Időpont: szombat (15,00 órától)

Részvételi díj: 2000 ft/fő

Helyszín:

Éden Oktató Központ (Budapest, 1134 Váci út 67.)

(Árpád-hídi metrónál vagyunk, a Róbert Károly krt. felől van a kapubejáró, 16-os kapucsengő)

ÉDEN Oktató Központ
Tel.: 06-70-948-40-32
E-mail: info.edenkozpont@gmail.com